Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Το νησί...

Διαβάσματος συνέχεια...
Άκουσα πριν λίγο καιρό την παρουσίαση ενός βιβλίου στο Δεύτερο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να διαβάζω Έλληνες συγγραφείς, όχι πως δεν έχω λατρέψει ξένους συγγραφείς και βιβλία. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το "Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα" του Κοέλο. Αλλά μετά το "Ο θεός των μικρών πραγμάτων" του Αρουντάτι Ρόι, έπαθα μια παράκρουση από τα περίεργα ονόματα και τα ασυνήθιστα ονόματα φυτών και ζώων, που με έκαναν κάθε τρις και λίγο να ανατρέχω σε προηγούμενες σελίδες... Έκανα δυο μήνες να το τελειώσω! Αυτά όμως που άκουσα για "Το νησί" της Victoria Hislop με έκαναν να το αποκτήσω και να το απολαύσω πραγματικά πολύ!

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν η Αλέξις αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ αυτήν θα μάθει την αλήθεια. Έκπληκτη η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκας - την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη...

Πραγματικά είχα πολλά χρόνια να κολλήσω τόσο πολύ με ένα βιβλίο. Όταν ήμουν έξω λαχταρούσα να γυρίσω σπίτι και να διαβάσω την συνέχεια. Πολλά βράδια με πήγε μέχρι τις 5 (διάβαζα αργά, δεν ήθελα να τελειώσει...) και όταν έκλεινα το φως για να κοιμηθώ, μου ήταν αδύνατο γιατί όλο αυτό που διάβαζα μου προξενούσε μια ασυνήθιστη ταχυκαρδία... Δεν μπορούσα παρά να σκέφτομαι ξανά και ξανά αυτά που είχα διαβάσει λίγο πριν! Μια απίστευτη ιστορία, για μια γυναίκα που έχει λέπρα και την ζωή της από την στιγμή που μεταφέρετε από τον ίδιο της τον άντρα στην Σπιναλόγκα. Πως οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν απομονωμένοι στο νησί, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα να ξαναδούν τους ανθρώπους που αγαπούν! Παράλληλα παρακολουθούμε την ζωή της οικογένειας που έμεινε πίσω και βλέπουμε πόσο διαφορετικά είναι δυο παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον, κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Το πιο τρομακτικό από όλα είναι πως καμιά φορά η ιστορία επαναλαμβάνετε και πως ένας άνθρωπος μπορεί να φανεί αφάνταστα δυνατός σε κάτι που στο παρελθόν του στέρησε την ζωή του! Δεν θέλω να γράψω παραπάνω πράγματα, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να διαβάσει το βιβλίο αυτό! Ήταν πραγματικά πάρα πολύ δυνατό και ας μην τελείωσε ακριβώς με τον τρόπο που περίμενα! Όχι, δεν ήθελα άλλο τέλος για την ιστορία που διάβασα, απλά ήταν πολύ δυνατό στις πρώτες 400 σελίδες και οι τελευταίες 100 μου φάνηκαν λιγάκι πιο υποτονικές... Παρ' όλα αυτά το λάτρεψα!
Και επειδή μαζί με το βιβλίο, τις τελευταίες μέρες έχω κολλήσει και μ' αυτό το τραγούδι, κλείνω κάπως έτσι...




ΥΓ= Σήμερα ξεκινάω το "Ο άνθρωπος αντίγραφο" του Ζοζέ Σαραμάγκου (έχει κερδίσει νόμπελ λογοτεχνίας), δώρο του φίλου μου του Χρήστου. Η κριτική έπεται..

15 σχόλια:

DaNaH είπε...

Σοφία, το συγκεκριμένο βιβλίο το διάβασα το καλοκαίρι και με συνεπήρε όσο και εσένα!

Χάρηκα πολύ που πριν λίγο καιρό συνάντησα την Victoria Hislop και μπόρεσα να της μιλήσω. Πρόκειται για ένα πολύ προσιτό και ευχάριστο άτομο. Ενώ μιλούσαμε απορούσα πως η γυναίκα μπροστά μου έχει τόση φαντασία και έγραψε αυτό το υπέροχο βιβλίο! Εντυπωσιάστηκα!

Δεν ξέρω αν το έχεις ακούσει, αλλά το MEGA έχει πάρει τα δικαιώματα για να γυριστεί Το Νησί σε τηλεοπτική σειρά.

Σίγουρα κάποιος πρέπει να διαβάσει το βιβλίο πρώτα όμως. Σε "ρουφάει" κυριολεκτικά μέσα του!!!

Ανώνυμος είπε...

ο θεός των μικρών πραγμάτων είναι δύσκολο βιβλίο και θα έλεγα κάπως κουραστικό. όσο για τον κοέλο, δεν μπορώ να πω ότι τον εκτιμώ και πολύ. μου φαίνεται υπερεκτιμημένος! όσο για το νησί, δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά είναι ένα από τα βιβλία που θέλω να διαβάσω. θα το επιχειρήσω μόλις τελειώσω έναν μακγιούαν, έναν κόου κι έναν μουρακάμι που με περιμένουν πάνω στο γραφείο! φιλιά πολλάααααα!! και καλημέρα!!

Ανώνυμος είπε...

εχω σταματησει το αργανωμενο διαβασμα. αλλα το νησι ηθελα κι εγω να το διαβασω, ασχετως οτι δεν εκατσε.

ιδωμεν. σε μερες περισσοτερου χρονου μαλλον.

Σοφία είπε...

Κάποτε πρέπει να το διαβάσω κι εγώ αυτό το βιβλίο. Το έχω αγοράσει από καιρό, αλλά δεν έχω ευκαιρήσει να το πιάσω στα χέρια μου ακόμα...

Princess είπε...

Ακομα δεν αξιωθηκα να βρω χρονο να το διαβάσω, αν και το εχω απο τα Χριστουγεννα...(βαρατε με). Και αυτο που με τραβηξε σε αυτο το βιβλίο, ήταν οτι και καποιος αλλος μαγεύτηκε απο αυτο το νησι. Η Σπιναλόγκα εχει μια ατμοσφαιρα που σε μαγνητιζει..

Roadartist είπε...

Δεν το έχω διαβάσει.. έχω ακούσει τα καλύτερα όμως.. Το τραγούδι με τον Στόκα, πολύ ταιριαστό όντως.. Και αγαπημένο!! Καλημέρες!

KitsosMitsos είπε...

Όντως ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο. Διαβάζεται μονορούφι.
Και φυσικά συγκλονιστικό είναι ότι δεν έχει πάει στα μέρη που περιγράφει!
Την καλησπέρα μου.

Αννα είπε...

To βιβλίο μου άρεσε πολύ...Το νησι το εχω επισκεφτει 3φορες.Την τελευταια φορά που πηγα ειχα διαβασει το βιβλιο και το ειδα με διαφορετικό μάτι!!!

¨Ο θεός των μικρών πραγμάτων" με κούρασε και με δυσκόλεψε πολυ ισως γιατι το διαβασα καπου στα 19...
Τωρα που το θυμισες λεω να το πιασω ξανά!!!


Εχω διαβάσει και "Στος οχθες του ποταμου Πιεδρα...." πολυ καλο και αυτό!!!

fvasileiou είπε...

Ομολογώ ότι είμαι αδιάβαστος: Δεν ήξερα για το Νησί. Και γι' αυτό είμαι πολύ χαρούμενος, που διάβασα το ποστ σου. Τα βιβλία με κένουν ευτυχισμένο.

Καλό ΣΚ

Alexis B είπε...

Θα επαναλάβω κάτι που γράφω στό προφίλ μου.
Κάθε βιβλίο έχει κάτι σπουδαίο η σπουδαιότερο να προσφαίρει.
Καλή εβδομάδα

Σοφία είπε...

Πολύ δουλειά πλάκωσε και πολύ ξενύχτι, γι' αυτό χάθηκα λιγάκι...

*Δανάη
Χάρηκα πολύ που έμαθα ότι θα γίνει τηλεοπτική σειρά από το Mega (τα άλλα κανάλια δεν κάνουν τόσο καλές παραγωγές) και ακόμα περισσότερο που πρώτα διάβασα το βιβλίο και μετά θα δω την σειρά! Πάντα οι μεταφορές χάνουν λιγάκι...
Καλό βράδυ!

*uncle scrooge
Σκρουτζάκο μου ο Κοέλο είναι πραγματικά υπερεκτιμημένος (ειδικά τα 2-3 τελευταία βιβλία του, τα διάβασα με το ζόρι), αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο για μένα κρύβει μια υπέροχη ιστορία αγάπης! Να διαβάσεις σίγουρα το νησί, αν και με αυτά που προηγούνται, σε βλέπω να το πιάνεις στα χέρια σου σε κανα χρόνο!
Καλό βράδυ, φιλί!

Σοφία είπε...

*lifewhispers
Να το διαβάσεις ψιθυράκι μου στην πρώτη ευκαιρία, πιστεύω να σου αρέσει!
Καλό σου βράδυ!

*Σοφία
Αν κάνεις την αρχή Σοφάκι μου, μετά δεν θα μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου!
Καληνύχτα!

Σοφία είπε...

*Princess
Βάλε μπροστά Βιβή μου και περιμένω εντυπώσεις...
Καλό βράδυ πριγκηπέσα μου!

*Roadartist
Θα γράψω (για ακόμα μια φορά!) ότι είναι υπέροχο βιβλίο! Όπως υπέροχο είναι και το τραγούδι του Στόκα... Είχε καρφωθεί στο μυαλό μου από την στιγμή που έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου!
Καλό βράδυ!

Σοφία είπε...

*KitsosMitsos
Να και κάποιος που έχει διαβάσει το βιβλίο! Χαίρομαι που σου άρεσε κι εσένα!
Όσο για το ότι η συγγραφέας δεν έχει πάει ποτέ σ' αυτά τα μέρη, είναι απίστευτο! Οι περιγραφές της είναι πολύ καλές, γιατί όλο αυτό το διάστημα το έψαξα καλά, είδα ντοκιμαντέρ και ένιωθα ότι αυτά που έβλεπα, συμπλήρωναν αυτά που είχα διαβάσει!!!
Καλό βράδυ!

*Άννα
Έχω επισκεφτεί δυο φορές την Κρήτη, αλλά ποτέ δεν μου πέρασε απ' το μυαλό να επισκεφτώ την Σπιναλόγκα... Από την στιγμή όμως που διάβασα το βιβλίο, μου περνάει συνέχεια απ' το μυαλό και θέλω κάποια στιγμή να το κάνω!
Καλό βράδυ Αννούλα μου!

Σοφία είπε...

*fvasileiou
Κι εμένα με κάνουν ευτυχισμένη τα βιβλία! Αυτά που σου δίνει ένα βιβλίο, δεν μπορείς να τα πάρεις από πουθενά αλλού! Λατρεύω να ταξιδεύω, να δημιουργώ εικόνες, να πλάθω τα πάντα με το μυαλό μου... Με κρατάει σε γρήγορση! Κι είναι το μόνο θετικό στην περίοδο της ανεργία μου: έχω όσο χρόνο θέλω για να διαβάζω, κάτι που είχα στερηθεί!
Καλό βράδυ Φώτη μου!

*Alexis B
Κι αυτό το βιβλίο έχει πολλά να προσφέρει Αλέξη μου...
Καλό βράδυ!