Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Συνταγή για γαλοπούλα!

Εμπνεύστηκα από το post της LNA's http://lna.pblogs.gr/2007/12/galopoyles-oloy-toy-kosmoy-enwtheite.html και αποφάσισα να σας δώσω την δική μου συνταγή για γαλοπούλα!
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Υλικά:
1 γαλοπούλα (για όσους έχουν άλλες πέντε, βάλτε τες στην μπάντα!)
4 κουταλιές βούτυρο
150 γρ κιμά (μοσχαρίσιο ή από κοτόπουλο)
150 γρ εντόσθια από πουλερικά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα (όχι του Μονακό!)
1/4 κούπας κουκουνάρι
3 κούπες ζωμό κότας
250 γρ κάστανα βρασμένα ή ψημένα (καλά καθαρισμένα)
δαμάσκηνα και βερίκοκα ξερά
2 κούπες χυμό πορτοκάλι


Εκτέλεση:
Σε δυο κατσαρολάκια βάζουμε από μια κουταλιά βούτυρο, 1 κούπα ζωμό και τα δαμάσκηνα (κατσαρολάκι Νο1) και τα βερίκοκα (κατσαρολάκι Νο2) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να πιούν όλα τους τα υγρά και να καραμελώσουν.
Σε ένα σκεύος (τηγάνι κατά προτίμηση) σοτάρουμε με το βούτυρο το κρεμμυδάκι, τον κιμά, τα συκωτάκια (ψιλοκομμένα). Προσθέτουμε τη 1 κούπα ζωμό κότας, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε λίγο να σιγοβράσουν. Τελευταίο προσθέτουμε τα κάστανα (καλύτερα μόλις κατεβάσουμε απ’ την φωτιά). Ράβουμε τον λαιμό της γαλοπούλας, ραντίζουμε την γαλοπούλα με χυμό πορτοκάλι (εσωτερικά), την γεμίζουμε και την ράβουμε. Την βάζουμε μέσα σε μια γάστρα, μαζί με πατατούλες και αραδιάζουμε πάνω απ’ τις πατατούλες τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Περιχύνουμε το πτηνό με χυμό πορτοκάλι και το πετάμε στον φούρνο. Καλό είναι κάθε μισάωρο να ρίχνει πάνω στην γαλοπούλα λίγο χυμό πορτοκάλι. Θέλει σίγουρα ένα δίωρο ψήσιμο σε κλειστή γάστρα (ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το πτηνό) και κανα μισάωρο ανοιχτή για να ροδίσει!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

5 σχόλια:

TzinaVarotsi είπε...

Μια συμβουλή απ'την "παλιά"..βάλτε από βραδίς την γαλοπούλα να ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσωπικά την ψήνω όλη τη νύχτα...γίνεται λουκούμι! :))

Σοφία είπε...

Εγώ πάλι ήξερα ότι είναι καλό να την βάλεις από βραδύς σε νερό με αλάτι και ζάχαρη. Έτσι θα γίνει πιο τραγανή και καραμελωμένη! Καλή η συμβουλή σου, αλλά ποιος ξενυχτάει πάνω από μια γάστρα;

TzinaVarotsi είπε...

Δεν ξενυχτάω..σηκώνομαι μόνο μια φορά γύρω στις 3 για να την γυρίσω. ΄Στους 100 βαθμούς που ψήνεται δεν χρειάζεται να είσαι από πάνω, αλλά βέβαια δεν βάζω πατάτες μαζί, σκέτη....

fvasileiou είπε...

Εγώ δεν θα μαγειρέψω τα Χριστούγεννα. Είμαι στο πατρικό μου για τις γιορτές και θα μαγειρέψει η μάνα μου.

Χρόνια πολλά.
Και το καλό φαγητό να είναι μόνο η έναρξη της χαράς.

Ανώνυμος είπε...

Πεινάω!