Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Το κουκλόσπιτο...

Πάντα πίστευα ότι η επαρχία ζει λιγάκι έξω απ' τον κόσμο! Δεν την αγγίζουν όλα αυτά που συμβαίνουν στην πρωτεύουσα και στην συμπρωτεύουσα, δεν τα μαθαίνει ποτέ! Γενικά πίστευα ότι ο πολιτισμός κατοικεί πολύ μακριά! Όχι πως εδω ζούμε στα σπήλαια, αλλά έχουμε πολλές και σοβαρές ελείψεις! Δεν μπορεί ας πούμε μια πόλη 40.000 κατοίκων να έχει μόνο έναν κινηματογράφο, που πάιζει ταινίες που πολλές φορές δεν ενδιαφέρουν κανέναν!
Τον τελευταίο καιρό όμως αρχίζω να αλλάζω γνώμη! Πως αυτό; Απλά πιστεύω ότι αυτοί που ενδιαφέρονται, θα βρουν πράγματα να κάνουν που θα τους διερύνουν τους ορίζοντες! Βλέπω να γίνονται αξιόλογες κινήσεις από κάποιους επιχειρηματίες (το θετικό είναι ότι εμας μας βγαίνει σε καλό!) και παρακολουθούμε τραγουδηστές όπως ο Ζερβουδάκης, ο Μάλαμας, ο Χαρούλης κα. Ή ταξιδεύουν καλές θεατρικές παραστάσεις στην επαρχία όπως ήταν το "Σεσουάρ για δολοφόνους". Πέρα όμως από αυτά που έρχονται από τας Αθήνας, είδαμε πολύ καλές θεατρικές παραστάσεις και από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Αυτή που ξεχώρησα πραγματικά και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας είναι "Το κουκλόσπιτο" του Ίψεν. Και δεν γράφω όλα αυτά γιατί βλέπω ένα πολύ γνώριμο και αγαπημένο μου πρόσωπο στην σκηνή, αλλά γιατί πραγματικά έγινε μια πολύ καλή δουλειά! Ένα εξαίρετικό σκηνικό, υπέροχα κουστούμια εποχής και έξι ηθοποιοί που δίνουν την ψυχή τους επί σκηνής! Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Ακόμα και οι πιο μικροί ρόλοι, είναι εξίσου καλοί!

Λίγα λόγια για το έργο: Με το «κουκλόσπιτο» ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα του γάμου. Ένα σπίτι φιλοξενεί μια αγαπημένη και «ιδανική» οικογένεια. Είναι Χριστούγεννα κι ο Τόρβαλτ Χέλμερ, πρόκειται να αναλάβει τη διοίκηση της Μετοχικής Τράπεζας από τον καινούριο χρόνο. Αυτό του δίνει μεγάλη χαρά, το ίδιο και στη σύζυγο του, τη Νόρα. Έχουν τρία μικρά παιδιά και μέχρι τώρα τα κατάφερναν με πολλές οικονομικές δυσκολίες. Όμως σε λίγο όλα θα αλλάξουν, ο Τόρβαλτ θα παίρνει πολλά λεφτά και επιτέλους η ζωή τους θα γίνει όπως την ονειρεύονταν. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες θα ξεχαστούν στο παρελθόν… Όμως το παρελθόν κρύβει ένα μυστικό, που η Νόρα το φυλάει καλά κρυμμένο, εδώ και οκτώ χρόνια. Όσα χρόνια ζούσε με το μυστικό αυτό, τρεφόταν από το μικρό κατόρθωμά της και τώρα μέσα σε τρεις μέρες, όλα θα αλλάξουν… Το μικρό σύμπαν του Τόρβαλτ και της Νόρας θα καταρρεύσει και η ζωή τους θα πάρει ένα άλλο δρόμο, που κανείς από τους δυο τους δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί, πριν τα Χριστούγεννα…

Μετάφραση: Λέων Κουκούλας

Σκηνοθεσία & δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Καραχισαρίδης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς

Χορογραφίες: Τατιάνα Μύρκου

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραχισαρίδης

Φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς – Γιάννης Καραχισαρίδης

Βοηθός σκηνογράφου: Μαίρη Τετράδη

Ερμηνεύουν τους ρόλους (με σειρά εμφάνισης)

Νόρα Χέλμερ: Μαίρη Ακριβοπούλου

Τόρβαλτ Χέλμερ: Ισίδωρος Σταμούλης

Ελένη – υπηρέτρια: Βασιλική Αμοιρίδου

Χριστίνα Λίντε: Ειρήνη Γραμματικοπούλου

Νιλς Κρόγκσταγκ: Γιώτης Βασιλειάδης

Δόκτωρ Ρανκ: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης

6 σχόλια:

moukelis είπε...

Θυμάμαι αυτό το έργο το είχαμε κάνει στη σχολή και με είχε εντυπωσιάσει.Πάντως στη δική μου πόλη τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι παλαιότερα,Θυμάμαι μικρή να γίνονται συναυλίες και στη Ν.Ιωνία,να φανταστεί εδω έγινε μία από τις πρώτες εμφανίσεις του Κότσιρα,αλλά από τότε που γύρισα ανακαλύπτω ότι δε γίνεται σχεδόν τίποτα.Πάλι καλά που φέρνουν καμιά παράσταση στο δήμο Βόλου και βλέπουμε λίγο θέατρο,και πέρυσι άνοιξε Village.Είδομεν...

Σοφία είπε...

Μην νομίζεις ότι ότι αναφέρω λαμβάνει χώρα στην πόλη μου! Πρέπει να κάνεις μερικά χιλιόμετρα μέχρι την Κοζάνη! Απλά λέω ότι όποιος έχει την καλή διάθεση να δει πράγματα, μπορεί να το καταφέρει!

fvasileiou είπε...

Έχει μικρύνει ο κόσμος πολύ, Σοφία. Ακόμα κι αν δεν έρχονται οι περιοδεύοντες καλλιτέχνες, όποιος επισκέπτεται ένα ενημερωμένο βίντεο-κλαμπ και όποιος σερφάρει, είναι πιο ενημερωμένος από έναν Αθηναίο.

Σοφία είπε...

Το θέμα Φώτη μου, δεν είναι να είσαι απλά ενημερωμένος, αλλά να μπορείς να παρακολουθείς ότι αξίζει! Και στην επαρχία δεν έχεις συχνά τέτοιες ευκαιρίες!

Λουκρητία είπε...

Στην Κοζάνη ε;
Ε, καλά, με την Εγνατία Οδό, είναι ένα τσιγάρο δρόμος!
:)

Σοφία είπε...

Έτσι είναι, μέχρι να μπεις στο αυτοκίνητο, έφτασες! Στο λέω εγώ, που μπορεί να το κάνω και κάθε Σαββατοκύριακο!
Καλημέρα λουκρητία!