http://fakellaki.blogspot.com/


"...Ας πάψει η υποκρισία των κυβερνώντων, που προτιμούν να λαδώνονται οι γιατροί από τους ασθενείς παρά να αμοίβονται αξιοπρεπώς από το κράτος..."
και αλλα σοφα πουλια...
"...Ας πάψει η υποκρισία των κυβερνώντων, που προτιμούν να λαδώνονται οι γιατροί από τους ασθενείς παρά να αμοίβονται αξιοπρεπώς από το κράτος..."
1. Έχω ζήσει ένα εξάμηνο στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην Φλωρεντία, όπου ως προπτυχιακός φοιτητής συμμετείχα στο πρόγραμμα Erasmus!!!
2. Έγινα blogger μετά από έντονη πίεση που μου άσκησε μια φίλη μου (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε!) και από τότε κόλλησα!
3. Δεν μπορώ να αντέξω περισσότερο από 1 ώρα με ένα μωρό! Τι να κάνω; Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τα παιδιά! Άσε που δεν φημίζομαι για την υπομονή μου!
4. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γάλα! Πίνω τουλάχιστον 1 λίτρο κάθε μέρα!
Ποιος θέλει να παίξει; Να προτείνω κάποιους και ας παίξει και όποιος άλλος έχει διάθεση: ο Μανώλης (μόνο παίζεις, μην ψηφίσεις και αποκαλύψεις την αλήθεια!), ο Φώτης, ο Apos, η Δανάη, η Τρελλή πριγκιπέσσα και η Lifewhispers! Περιμένω να ψηφίσετε και να παίξετε..
Και τώρα που καταλάγιασε η φουρτούνα, η κατάσταση παραμένει ως είχε! Ξεχνάω!!! Τι να κάνω; Μου φαίνεται πρέπει να ξεκινήσω πάλι τα sudoku! Σε κάποια φάση της ζωής μου που ξεχνούσα πάλι πολύ, με βοήθησαν! Έλυνα όμως τρελά sudoku! Όταν ήμουν σπίτι είχα συνέχεια ένα περιοδικό στο χέρι, ενώ όταν ήμουν στον υπολογιστή έλυνα ηλεκτρονικά sudoku! Άντε να δούμε, θα το σώσουμε το κορίτσι ή...
Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες των παραλίων της Μικρασίας να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να μετοικήσουν με πολυήμερες εξοντωτικές πορείες.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας, με ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 είναι γραμμένα τα εξής: "Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού δεν σήμαινε και τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα ..."
Σκοπός των Τούρκων ήταν, με τους εκτοπισμούς, τις πυρπολήσεις των χωριών, τις λεηλασίες, να επιτύχουν την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των περιοχών που κατοικούνταν από Ρωμιούς και να καταφέρουν ευκολότερα των εκτουρκισμό εκείνων που θα απέμεναν.
Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Η ήττα της Τουρκίας από τις δυνάμεις της Αντάντ και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου έφερε μια προσωρινή ανάπαυλα στο απάνθρωπο σχέδιο των Νεότουρκων. Η νέα τουρκική κυβέρνηση υποχρεώνεται από τις νικήτριες δυνάμεις να δώσει άδειες επιστροφής στους λίγους εξόριστους που είχαν απομείνει.
Το τελικό πλήγμα
Το 1919 αρχίζει νέος διωγμός κατά των Ελλήνων από το κεμαλικό καθεστώς, πολύ πιο άγριος κι απάνθρωπος από τους προηγούμενους. Εκείνος ο διωγμός υπήρξε η χαριστική βολή για τον ποντιακό ελληνισμό.
Στις 19 Μαΐου, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου συγκροτεί μυστική οργάνωση, τη Mutafai Milliye, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων και σχεδιάζει την ολοκλήρωση της εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ εξόντωσε τον ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας.
Η τρομοκρατία, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι κρεμάλες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο για την προστασία του αμάχου πληθυσμού. Τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε το ποντιακό αντάρτικο.
Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου τα διαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού. Υπολογίζεται ότι συνολικά λόγω αυτών των μέτρων έχασαν τη ζωή τους 350.000 Πόντιοι.
Η προσφυγιά
Με τη συνθήκη της ανταλλαγής των πληθυσμών έρχονται στην Ελλάδα περί τους 700.000 Πόντιους. Οι ξεριζωθέντες εγκαταλείπουν την πατρώα γη και όλα τα υπάρχοντά τους. Παίρνουν μαζί τους ιερά κειμήλια. Αφήνουν πίσω τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνουν στην Ελλάδα.
Η προσφορά των Ελλήνων του Πόντου στο ελληνικό κράτος
Πάμφτωχοι, έχοντας αφήσει πίσω τους περιουσίες και πλούτη, έφτασαν ταλαιπωρημένοι από τις διώξεις κι εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές στη νέα ελληνική πατρίδα. Σκόρπισαν σε χωριά και πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας και σε άλλες περιοχές. Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στη βόρεια Ελλάδα.
Μέσα από αντιξοότητες και εμπόδια, που συνάντησαν, ειδικά στα χωριά της εγκατάστασής τους, κατόρθωσαν τόσο αυτοί όσο και αργότερα τα παιδιά τους όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να διεισδύσουν στους χώρους των επιστημών και των τεχνών, της πολιτικής και του συνδικαλισμού, και να διακριθούν.
Γιατί δεν αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Πριν από τον όρο "Γενοκτονία" υπήρχε ο όρος "Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας". Πρόβλημα στη δίκη των γενοκτόνων μπορεί να υπάρξει με το νομικό όρο "nullum crimen nulla poena sine lege", δηλαδή δίχως προϊσχύοντα νόμο δεν υπάρχει έγκλημα ούτε ποινή. Ο όρος της Γενοκτονίας δεν υπήρχε την εποχή εκείνη, έτσι η τιμωρία και καταδίκη εκείνων τίθεται υπό ερωτηματικό. Το ποινικό Δίκαιο, για να εξασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των κατηγορουμένων δεν μπορεί να δράσει αναδρομικά. Από την άλλη άποψη όμως σε όλα τα νομικά πλαίσια υπήρχε η τιμωρία της δολοφονίας.
Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη γενοκτονία των Ποντίων του 1922. Παρ'όλα αυτά, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι έχει ατράνταχτες αποδείξεις.
Σύνδεσμοι-Βιβλιoγραφία
Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού Ελληνισμού, Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός, τ.Γ, έκδοση Μαλλιάρης-Παιδεία.
Πρωία Θράκης, Α. Αντωνιάδου, Κομοτηνή, αρ.φ. 781, 28.7.60., Ι. Κανδηλάπτου-Κάνεως, Διευκρίνησις των ονομαισιών Πόντιοι-Λαζοί.
Μαριάννα Κορομηλά, Οι έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα, από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ου αιώνα, Πανόραμα. Αθήνα 1991.
Ι Σαλτσή, Και πάλι για τους Πόντιους και τους Λαζούς, εξ οικείων τα βέλη-αδέσποτα όμως, Ποντιακή Εστία, έτος 11ον, τ.130-132, 1960.
Ι. Κανδηλάπτου, Εθνολογικά μελετήματα, Βήματα προς την αλήθειαν, Ποντιακή Εστία, έτος 12ον, τ.133-134, 1961.
Διαφωτιστικόν φυλλάδιον, Περί της χωριστής εθνότητος των Λαζών. Περί της χωριστής εθνότητος των Λαζών εντελώς ξένης προς τους Ελληνοποντίους, Θεσσαλονίκη 1969.
Χρόνια Πολλά Μανώλη μου! Χρόνια γεμάτα υγεία, αγάπη, ευτυχία! Χρόνια όπως πραγματικά τα ονειρεύεσαι! Άντε βρε!!! Να μας ζήσεις! ...Και που είσαι; Μιας και το θυμηθήκαμε προχθές με τον Αντώνη, μακρυά από αυλές εκκλησίας!!! Το τραγουδάκι σου το αφιερώνω...!
(Ντύνοντας την νύφη)
Λίγο πριν φύγουμε για την εκκλησία, κατέφθασε ο κουμπάρος. Ήρθε να παραλάβει την νύφη... Δεν ήξερε όμως τι τον περιμένει!!! Τέτοια όμορφη νύφη (είμαι κουκουβάγια λέμε!), έπρεπε να πληρώσει πολλά για να την πάρει! Ήμουν πολύ σκληρή στα παζάρια και πέτυχα πολύ καλό μεροκάματο, για τα κορίτσια που ήταν στην πόρτα!
(Με τον αδερφό μου και την αδυναμία μου)
Από την εκκλησία και μετά, δεν θυμάμαι και πολλά... Μόνο κόσμο, πολύ κόσμο! Και λίγο πριν τελειώσει το μυστήριο, ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο μου, να κατευθύνομαι στο κέντρο για να υποδεχτώ τον κόσμο! "Δεν εμπιστεύομαι κανέναν άλλο, μόνο εσένα!" μου είχε πει η αδερφή μου, άρα δεν μπορούσα να της χαλάσω το χατίρι τέτοια μέρα! Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, κάθισαν όλοι όπως είχε προγραμματιστεί και έμειναν όλοι ικανοποιημένοι! Εγώ έκανα κονσομασιόν σε όλα τα τραπέζια, για ένα στην υγειά και για να τσεκάρω ότι είναι όλα καλά! Α! Έβγαλα και 1 ευρώ με το σπαθί μου, γιατί λέει είμαι η καλύτερη ταξιθέτρια ever!!! Μετά ήρθε το ζεύγος, έκοψαν την τούρτα και επί τέλους χαλάρωσα! Κάθισα στα τραπέζια με τους φίλους μου που είχα πολύ καιρό να δω... Ειδικά τον Αντώνη που έκανε ολόκληρο ταξίδι από τους Γαργαλιάνους για να μας τιμήσει! Ευχαριστώ πολύ κουμπάρε μου!
(Με τους δικούς μου φίλους)
Τα καλύτερα όμως ήρθαν μετά!!! Κάπου εκεί στα μεσάνυχτα που διαλύθηκε το γλέντι, πήραμε γαμπρό, νύφη και κανα δεκαπενταριά καλούς φίλους και πήγαμε για ποτάκι... Τι ποτάκι δηλαδή; 5 μπουκάλια ήπιαμε! Και χορέψαμε! Και εκεί κατάλαβα ότι το δωδεκάποντο δεν ήταν η καλύτερη επιλογή, αλλά δεν πτοήθηκα στιγμή! Άμα έχω μαζί μου τους φίλους μου, που τόσο αγαπώ, μπορώ να χορεύω μέχρι τελικής πτώσεως!
Μας βρήκε το ξημέρωμα να γυρνάμε στο σπίτι, εγώ και η κολλητή μου και να μαλώνουμε που θα κοιμηθεί η καθεμία! Δεν ήθελα να την βάλω στο δωμάτιο του χαμού, δεν είχε πάτωμα αλλά δώρα! Δεν βγάζεις όμως άκρη τέτοιες ώρες και έτσι υποχώρησα! Νύσταζα... Κι ας μην κοιμήθηκα αμέσως! Μου έλειπε πολύ κάποιος που θα ήθελα αυτήν την τόσο σημαντική μέρα της ζωής μου να είναι δίπλα μου!
Την Κυριακή τα πράγματα κύλησαν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς! Αποχαιρετίσαμε τον κόσμο που είχε έρθει από μακριά, πήγαμε για καφεδάκι με τους φίλους μου, φάγαμε, αποχαιρετήσαμε το ζευγάρι... Και μετά ήρθαν τα δύσκολα! Πλύνε, μάζεψε σερβίτσια! Πλύνε, μάζεψε μαχαιροπίρουνα! Πλύνε, μάζεψε ποτήρια! Είμαι έτοιμη για λαντσιέρης στο Αμέρικα!!!
...Δυο μερες μετά νιώθω κουρασμένη, αλλά διπλά ευτυχισμένη! Έζησα την πιο όμορφη μέρα στην ζωή της αδερφή μου και την μοιράστηκα με ανθρώπους που πραγματικά αγαπώ πολύ! Ευχαριστώ πολύ που γεμίσατε αυτή τη μέρα Γιάννα, Μανώλη, Αντώνη, Βαρβάρα, Αγάπιε, Λεωνίδα, Μαρία - Μαγκάλι, Γιώργο - Ρουβά - Μαρτάκη, Σόφη - Λολίτα των δικαστηρίων, Χάρη - Άδωνις του Πόντου, Βασούλα, Ρουλίτσα... Και τόσους άλλους, που ίσως ξεχνάω!
My blog is worth $9,597.18.
How much is your blog worth?