Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Κωνσταντινούπολη...

Όχι! Δεν είναι ακόμα ένα ταξιδιωτικό post! Θα μπορούσε βέβαια να είναι, γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι ένας πολύ αγαπημένος μου προορισμός. Την έχω επισκεφτεί δυο φορές μέχρι τώρα (ελπίζω να υπάρξουν κι άλλες!) κι έχω "χαθεί" απίστευτα στους δρόμους της, στις ομορφιές της! Είναι μια πόλη που συνδυάζει τον Δυτικό πολιτισμό, με την Ανατολή. Τον πλούτο, με την φτώχεια και την αθλιότητα. Οι αντιθέσεις που συναντάς είναι τεράστιες! Μα το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι όλα θυμίζουν μια χαμένη Ελλάδα, που όσο πάει κι απομακρύνεται... Ας αφήσω όμως τα άσχετα για να μιλήσω για ένα βιβλίο που με μάγεψε! Ο τίτλος αυτού: "Κωνσταντινούπολη, Των ασεβών μου φόβων" και συγγραφέας του ο Γιάννης Ξανθούλης. Το κόλλημα μου με τον Ξανθούλη (το έχω αναφέρει και σε άλλο παλιότερο post: Του φιδιού το γάλα) κρατάει χρόνια, γι' αυτό σαν γνήσιος παλιός βιβλιοφάγος, που έχει βρει τελευταία την φόρμα του, το καταβρόχθισα!!!Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:
"Η Πόλη "αλλιώς". Όπως την ένιωσα περπατώντας επίμονα στα σοκάκια, στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και τις όχθες του Κεράτιου και του Βόσπορου.
Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη, που με παρασέρνουν σε περιπέτειες φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής μεσ το πολύχρωμο πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της.
Πολλές φορές ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη. Πόλη - Ιστανμπούλ. Όμως εκείνη τη φορά, που αφέθηκα στη φιλόξενη αμετροέπεια ενός θεότρελου φίλου Τούρκου, έμαθα κι άλλα. Και για την πόλη, που υποτίθεται ότι γνώριζα καλά σαν αυτονομημένος περιπατητής και για μένα τον ίδιο φωτισμένο από σκιές που καθορίζουν το μυστήριό της. Αυτά έγραψα εδώ..." Γιάννης Ξανθούλης
Δεν είναι ένα μυθιστόρημα, μια ακόμα ιστορία... Αλλά οι προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα, που περπάτησε και έζησε στην Πόλη. Από την Αγιά Σοφιά και το μπλε τζαμί, στον Κεράτιο. Από τα γυαλιά, δηλαδή τα επιβλητικά και πολυτελή σπίτια στις όχθες του Βοσπόρου, στους αποπνικτικούς ατμούς των χαμάμ.
"...Απέναντί μας η Πόλη των δημοφιλών καρτ-ποστάλ,με τους φημισμένους μιναρέδες της Αγια-Σοφιάς, του Σουλεϊμανιγιέ και του Γενί τζαμιού, η Πόλη των Κωνσταντίνων και των τρελών Πατισάχ, η Πόλη των θρύλων, των θρήνων και της ασεβούς ευσέβειας..." Ο Ξανθούλης τα λέει καλύτερα από μένα!
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, ταξίδεψα, ξανάζησα στιγμές δικές μου...

11 σχόλια:

fpboy είπε...

Καλησπέρα!
Αυτό το βιβλίο διαβάζω αυτόν τον καιρό!
Έχεις διαβάσει το ''Ο Τούρκος στον κήπο'' του ιδίοι ?
Πολύ καλό!

Ανώνυμος είπε...

είναι μαγική η γραφή του κυρίου ξανθούλη!
πολύ όμορφο και τρυφερό ανάγνωσμα

Ανώνυμος είπε...

το έχω πετύχει το βιβλίο. κι ας μην διαβάζω ποτέ έλληνες συγγραφείς, κάποια στιγμή λέω να το προτιμήσω. στην Πόλη πάντως δεν έχω πάει ποτέ. ή, μάλλον, έχω πάει, αλλά δεν έχω βγει έξω από το αεροδρόμιο (καταραμένο transit!)... Πού θα μου πάει, θα τα καταφέρω! καλημέρες πολλές!!

apos είπε...

uncle, τι θα πει δεν διαβάζεις ποτέ έλληνες συγγραφείς;
Για πέρνα μια βόλτα να σε πω μερικά ονόματα και νομίζω ότι θα αλλάξεις γνώμη.
Δόνια Σοφία, κάνε και ένα αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη, ταξιδιωτικό να μάθουμε και εμείς που δεν έχουμε πάει!

Alexis B είπε...

περπατόντας στούς δρόμους μιάς πόλης την ακούς να σού μιλά μέσα από τους ανθρώπους της.
Ακομα και άν αυτοί δεν μιλούν μιλά αυτή μέσα από αυτούς
Καλημέρα

fvasileiou είπε...

Ο Ξανθούλης πράγματι περπατάει πολύ: Τον έχω πετύχει πολλές φορές να τριγυρνάει στο κέντρο της Αθήνας. Αν το έχει κάνει αυτό και στην Πόλη και το έχει μεταφέρει στο χαρτί, τότε το βιβλίο θα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Αφού έχεις πάει τόσες φορές στην Κωνσταντινούπολη, ίσως θα πρέπει να μας αναρτήσεις ένα ποστάκι με τις δικές σου εμπειρίες.

Ανώνυμος είπε...

ελα να πάρεις το οσκαρ σου
http://glaykiyou.wordpress.com/2009/02/01/and-the-oscargoesto/

Σοφία είπε...

*fpboy
Ελπίζω να σου αρέσει αυτό το βιβλίο, εγώ το λάτρεψα! Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Ξανθούλη, κάποια παραπάνω από μια φορές! Αν σου άρεσε "Ο Τούρκος στον κήπο", σου προτείνω να διαβάσεις και το "Ο θείος Τάκης"! Απλά εκπληκτικό!
Καλό βράδυ!

*u-hoo.gr/gianniskafatos
Ακριβώς έτσι νιώθω κι εγώ την γραφή του: ΜΑΓΙΚΗ!!!
Καλό βράδυ Γιάννη!

Σοφία είπε...

*uncle scrooge
Εγώ πάλι Σκρουτζάκο μου τρέφω μια φοβερή λατρεία σε κάποιους Έλληνες συγγραφείς! Τι δηλαδή; Μόνο οι ξένοι ξέρουν να γράφουν; Πάντως ο Ξανθούλη είναι ένας συγγραφέας που ξυπνάει ακραία συναισθήματα: ή θα λατρέψεις τον τρόπο που γράφει ή δεν θα μπορείς να τον ανεχτείς λεπτό... Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία!
Όσο για την Κωνσταντινούπολη είναι ένας προορισμός, που έχει να σου πει πολλά!
Καλό βράδυ uncle scrooge μου!

*Apo
Αν και δεν έχω συνηθίσει να κάνω ταξιδιωτικά ποστ δυο χρόνια μετά, θα προσπαθήσω να σας δείξω κάποιες φωτογραφίες από αυτά που με μάγεψαν!
Καλό βράδυ Apo μου!

Σοφία είπε...

*Alexis B
Έτσι ακριβώς Αλέξη μου! Αν δεν περπατήσεις, δεν χαθείς στα στενά, δεν αφουγκραστείς μια πόλη, δεν θα την μάθεις ποτέ!
Καλό σου βράδυ!

*fvasileiou
Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο Φώτη μου!
Τον έχεις συναντήσει; Σε ζηλεύω! Εγώ έχω μια κρυφή ελπίδα να δω την παρουσίαση του βιβλίου του την Άνοιξη...
Κι άλλος που θέλει Κωνσταντινούπολη! ΟΚ! Κάτι θα κάνω γι' αυτό!!!
Καληνύχτα!

Σοφία είπε...

*Glayki
Τρέχω Γλαύκη μου, τρέχω...
Καλό σου βράδυ!