Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Βιέννη (Part ΙΙΙ)

Έτσι που το πάω, θα έρθει Πάσχα και εγώ ακόμα θα γράφω για τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω όμως; Μ' έχουν φάει τα ξενύχτια και γέρασα και δεν τα αντέχω πια!!!
Επιστρέφουμε λοιπόν στο Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Βιέννη και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην τέταρτη μέρα. Μέρα ελεύθερη για να κάνουμε ότι τραβάει η όρεξη μας! Ξυπνήσαμε λοιπόν αρκετά νωρίς, πήραμε το πλούσιο πρωινό μας (κτηνωδίες σας λέω! Αλλά μετά την πείνα της παραμονής...) και ξεκινήσαμε την βόλτα στην πόλη. Διασχίσαμε όλη την Mariahilfer (με απίστευτη παγωνιά!) για ακόμα μια φορά, αν και δεν είχε καμία σχέση μ' αυτό που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες μέρες...
Ο πιο εμπορικός δρόμος που έσφυζε από ζωή, τελείως άδειος!
Περπατήσαμε λοιπόν μέχρι το Hofburg ή σχεδόν μέχρι το Hofburg. Αφού κάναμε πρώτα μια στάση (σχεδόν τρίωρη) στο μουσείο Kunsthistorisches, δηλαδή το μουσείο Καλών Τεχνών που στεγάζεται σ' ένα εξαιρετικό κτήριο!
Άποψη του εξωτερικού του μουσείου.
Τμήμα της εντυπωσιακής οροφής του μουσείου. Ένα αγγείο με μια κουκουβάγια! Κι επειδή (όπως είχατε δει και στα post μου από την Νέα Υόρκη) έχω ένα κόλλημα με τον αιγυπτιακό πολιτισμό, αφιέρωσα αρκετό χρόνο στα ανάλογα εκθέματα! Οι μάσκες αυτές χρησιμοποιούνταν για να καλύπτουν τα πρόσωπα των νεκρών. Είδα απίστευτα πράγματα, λιγότερα απ' όσα είχα δει στην Νέα Υόρκη! Και ακόμα αναρωτιέμαι, αν υπάρχουν τόσα σε όλο τον κόσμο, έχει μείνει τίποτε στην Αίγυπτο!!! Μια σαρκοφάγος.... Την ακριβώς ίδια είχα φωτογραφίσει στο Μητροπολιτικό μουσείο! Από το εσωτερικό του μουσείου.

Το άγαλμα της Μαρίας Θηρεσία, ακριβώς απέναντι από το μουσείο! Και από την άλλη μεριά του αγάλματος, το Μουσείο Naturhistorisches. Μέσα στην αυλή του Hofburg. Αριστερά έφιππος ανδριάντας του πρίγκιπα Ευγενίου και στο κέντρο το μπαλκόνι που εξήγγειλε ο Χίτλερ την ένωση της Αυστρίας με την Γερμανία. (Εδώ να ευχαριστήσουμε τον γαμπρούλη, που έχει καλύτερη μνήμη από μένα!) Ακόμα μέσα στην αυλή του Hofburg, ένα αμαξάκι που κάνει βόλτα. Πίσω αχνοφαίνεται το Rathaus.

Λεπτομέρεια του παλατιού.

Μέσα στην στοά βρίσκετε το Μουσείο της πριγκίπισσας Σίσυ. Δυστυχώς ο πολύς κόσμος στάθηκε απαγορευτικός και δεν το είδαμε!

Και μετά από τόσο ποδαρόδρομο και τόση τέχνη, ήρθε η ώρα για καφεδάκι! Το Cafe Central, ένα από τα πιο γνωστά καφέ της πόλης, που ήταν χώρος συνάντησης για τους διανοούμενος τον 19ο αιώνα. Ακόμα και ο Λεό Τρότσκι ήταν ένας από τους τακτικούς πελάτες κατά την διάρκεια της εξορίας του στην Βιέννη. Κι αν είσαι τυχερός, μπορεί να ακούσεις και το πιάνο να παίζει... Εμείς δεν ήμασταν!

Μέσα στο Central. Ο κύριος δίπλα μου είναι ένα ομοίωμα πελάτη, που στολίζει την είσοδο του καφέ! Εγώ τελικά δεν ήπια σοκολάτα (δεν μου άρεσε καθόλου, όπου κι αν ήπια!) και γι' αυτό δοκίμασα μια εξαιρετική σουπίτσα! Και μετά το Central, μια περιήγηση στην πόλη.
Και κάπου κοντά στο Άγιο Στέφανο, ξεπροβάλει μια Ελληνική σημαία και το σήμα της Ελληνικής αστυνομίας! Μη με ρωτάτε γιατί;
Έξω από το παλάτι Albertina. Φιλοξενούσε μια έκθεση που με ενδιέφερε πολύ, με τίτλο "από τον Monet στον Picasso", αλλά δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε και δεν την προλάβαμε! Το κτίριο της όπερας!
Μια σύντομη βολτίτσα και επιστροφή στο ξενοδοχείο... Ατελείωτος ποδαρόδρομος... Ένα σύντομο μπανάκι και βουρ στο ψητό! Κυριολεκτώ!!! Γιόρταζε ο γαμπρός μου και βγήκαμε να το γιορτάσουμε! Το τραπέζι το είχαμε κλείσει από Ελλάδα (να 'ναι καλά η κουμπάρα της αδερφής μου, που είναι γνώστης της γερμανικής) σε ένα μαγαζί που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα! Μάλλον σας λέω ότι επιβάλετε, αν θέλεις να φας πραγματικά καλά! Αφήσω την διεύθυνση, για όσους έχουν σκοπό να επισκεφτούν την Βιέννη στα κοντά:
http://puerstner.com/international/puerstner-english.html Ας αφήσω όμως τις φωτογραφίες να μιλήσουν!

Το εσωτερικό του μαγαζιού, διακοσμημένο με βαρέλια κι άλλα παλιά αντικείμενα!
Περιμένοντας το φαγητό πίνουμε μπύρα τα παιδιά και σπιτικό κρασάκι εγώ!

Η ξύλινη τάβλα περιέχει δυο τεράστια χοιρινά παϊδάκια, πολλές πατατούλες, δυο μπολάκια με σος και ένα μπολ με σαλάτα! Περιττό να πω ότι τα έφαγα ΟΛΑ!

Κι επειδή μιλάμε για παραδοσιακή ταβέρνα, πρέπει να επισημάνω ότι τα γκαρσόν ήταν ντυμένα ανάλογα! Το γκαρσόν μας είχε πολύ πλάκα και όλη την διάθεση να βγει φωτογραφία με μια τρελή τουρίστρια!

Βιέννη by night! Μια ακόμα βόλτα και ραντεβού με την παρέα, που μόλις έφτασε από το Σάλτσμπουργκ (επιλέξαμε διαφορετικές εκδρομές) για ποτάκι!

Παρ' ότι είχα φάει του σκασμού, είπα να χτυπήσω κι ένα γλυκάκι! Πως νομίζετε ότι τα έβαλα τα κιλάκια;
Αυτό το Post μου βγήκε πιο μεγάλο από τα προηγούμενα! Πως τα κατάφερα έτσι; Έχω εξοντωθεί όμως... Πολύ ώρα χρειάζεται για να γίνει μεταφόρτωση των εικόνων, γι' αυτό λέω να υπάρξει ακόμα ένα part! Δεν δείχνω καθόλου οίκτο!!!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτική ξεναγός...και το μουσείο πολύ καλό, εγώ όμως πρόλαβα και την Αλμπερτίνα ήταν μια όμορφη έκθεση, με την αδελφή σου μοιάζετε άρκετά.

Ανώνυμος είπε...

Όχι άλλο κάρβουνοοοο!!! ;-)
Μας πήγες μια εξαιρετική βόλτα, για μας τις βιδωμένες στην πόλη.
Thanks

roadartist είπε...

Αχ τι ομορφιά.. Μα το θεό ζήλεψα πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ :)))
Τέλεια!! Να συνεχίζεις να γράφεις για μουσεία, για Βιέννη (πολύ συννεφιά είχε ε??), για χριστούγεννα μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή!! :))
Πολύ όμορφες εικόνες, με ταξίδεψες πραγματικά!! Ναι οι αρχαιότητες της Αιγύπτου όπως και της Ελλάδας έχουν κατα...κλεφτεί!!
Πότε πήγες Ν. Υόρκη??
Θα το δω κ αυτό ;)

roadartist είπε...

Επειδή δεν βρήκα ετικέτες..
Αν θες άσε στα σχόλια εδώ link για τη Νέα Υόρκη (ναι....... ;)

Σοφία είπε...

Συνέχισε να γράφεις για τα Χριστούγεννα, το ίδιο κάνω κι εγώ. Οι γιορτές άλλωστε κρατάνε 40 μέρες χεχε ;-)

To κτήριο με το σήμα "της αστυνομίας" υποψιάζομαι ότι είναι η ελληνική πρεσβεία ή κάποιο παράρτημά της. Δεν το καλοβλέπω βέβαια, αλλά όλες οι πρεσβείες έχουν το ίδιο σήμα.

Το φαγητό στο εστιατόριο άψογο! Δεν έχω λόγια!!! Έχω όμως μια λιγούρα απίστευτη!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ζηλεύω...ΖΗΛΕΥΩ............
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ...ΠΑΝΤΑ...να κάνεις ταξίδια να γεμίζεις εμπειρίες και να γουστάρεις απίστευτα!Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

λες να μας χαλάει ένα ακόμα part? υπέροχες οι φωτογραφίες. και η ξενάγηση super! το μαγαζάκι που προτείνεις φαίνεται όμορφο. θα ακολουθήσω και το link μετά για να έχω καλύτερη εικόνα. Μα καλά, η παρέα πίνει μπύρα κι εσύ κρασί? Μα κρασί??? Χεχε... Το μουσείο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Όπως και όλα τα υπόλοιπα. Πρέπει να πάω Βιέννη. Πρέπει!!!

Ανώνυμος είπε...

Τον περασμένο Δεκέμβριο είμουν στη Βιέννη...ειναι απλά υπέροχη και μόνο που περπατάς στους δρόμους της αρκεί...τι να πω μαγεία!!! Λοιπό σήμερα κάθησα και διάβασα όλες τις αναρτήσεις στο blogg σου... συγχαρητήρια είναι υπέροχο... Ίσως επειδή έχω καταλάβει ότι ταιριάζουμε σε πολλά.. Από εδώ και στο εξής θα σε διαβάζω συνέχεια. Ας σε έχει λοιπόν ο θεός καλά για να γράφεις συχνά... Και ξέρεις κάτι? ΄διάβαζα ακόύγοντας δεύτερο πρόγραμμα...

fvasileiou είπε...

Γι' αυτό λατρεύω τα μπλογκ:
Βαριεστημένος από δουλειά 10+ ωρών λέω: "Ας πεταχτώ μέχρι της Σοφίας" και να που βρίσκομαι στην Βιέννη, χριστουγεννιάτικα, ανάμεσα στην ωραία παρεούλα σας.

Μωρέ, και Βιέννη (Part IV) καθόλου δεν με χαλάει!!!

Alexis B είπε...

Αψογα τέλεια.
Ετσι υπέροχα να περνάς πάντα
Καλημέρα

Σοφία είπε...

*Ηπιόνη
Σ' ευχαριστώ Ηπιόνη και καλώς ήρθες στο φτωχικό μου! Αν επισκέφτηκες την έκθεση στην Αλμπερτίνα, μήπως να έκανες κι εσύ κανένα post για να το μοιραστείς μαζί μας; (Αν βέβαια έχεις blog, γιατί δεν μπόρεσα να σε βρω)
Καλό σου βράδυ!

*kallinon
Τόσο μεγάλη δόση πήρες από Βιέννη και δεν αντέχεις άλλο; Ταξίδι να 'ναι κι ας είναι και μόνο με το νου! Και που είσαι; Καιρός να ξεβιδωθείς!!!
Καληνύχτα!

Σοφία είπε...

*roadatrist
Πόσο πια να γράψω γι' αυτό το ταξίδι; Σε λιγάκι μου τελειώνουν οι φωτογραφίες!!!
Στην ΝΥ πήγα τον Αύγουστο που μας πέρασε. Αν κοιτάξεις στις αναρτήσεις του Οκτωβρίου 2008, θα βρεις τα δυο σχετικά post! Περιμένω εντυπώσεις...
Καλό σου βράδυ!

*Σοφία
Εγώ Σοφάκι ένα post θα κάνω ακόμα για την Βιέννη και τελειώνω... Να παίρνει σειρά το επόμενο ταξίδι!
Κι εγώ κάτι τέτοιο υπέθεσα (ότι είναι η Ελληνική πρεσβεία), αλλά δεν ήμουν και σίγουρη.
Τέλειο το φαγητό, να το θυμάσαι την επόμενη φορά που θα πας!
Καληνύχτα!

Σοφία είπε...

*Γλαύκη
Να 'σαι καλά κοριτσάκι μου! Και κοίτα να ξεκολλήσεις κι εσύ από την πόλη!!! ;-)
Φιλιάααααα!

*uncle scrooge
Σκρουτζάκο μου ήμουν σίγουρη ότι δεν θα σε χαλάσει ένα ακόμα part, αλλά μπορεί κάποιοι να κουράστηκαν!
Το μαγαζάκι ήταν πραγματικά σούπερ (είδες τις φωτογραφίες από τα πιάτα, που έχουν στην σελίδα τους;) και το κρασάκι όνειρο! Πάντα κρασάκι! Δυστυχώς μπύρα δεν μπορώ να πιώ, μου μυρίζει η μαγιά και με ανακατεύει!
Πρέπει να πας, πρέπει... Κι εγώ ξαναπάω άνετα!
Φιλάκιααααα!

Σοφία είπε...

*Ανώνυμος
Καλός ήρθες Ανώνυμε! Χαίρομαι που σου άρεσε το blogάκι μου!
Καλό βράδυ!

*fvasileiou
Πάντα ευπρόσδεκτος στην παρέα Φώτη μου! Να κεράσω κρασάκι;
;-)
Καλό βράδυ!

Σοφία είπε...

Να 'σαι καλά Αλέξη μου!
Καλό σου βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική σημαία στο κέντρο είναι το ελληνικό προξενείο...
12 χρόνια στη Βιέννη και τα τελευταία 5 ξεναγός Αυστρίας...κάτι ξέρω :)
χιχι...

Φιλώ Σε εκ Βιέννης

Γκρινιάρης είπε...

Πολύ όμορφα!

Ανώνυμος είπε...

Το κακο ειναι οτι στην Βιεννη οποιος μιλαει ελληνικα αυτοανακυρησσεται ξεναγος.
Γι¨αυτο οι φιλοι μας οι αυστριακοι λενε selbstlob stinkt!
Στο Graben ειναι τα γραφεια της ΜΑ ΟΑΣΕ της Ελλαδας.
Μαλλον τα 12 χρονια δεν ειναι αρκετα τελικα.
Παντως αν χρειαστειτε προξενειο τοτε στην Mattiellistr. 2, 1040 wien, τηλ.+431 512.71.48 & +431 512 3142